Home Actualitate Rovana Plumb vrea să lase ariile protejate la cheremul rechinilor imobiliari

Rovana Plumb vrea să lase ariile protejate la cheremul rechinilor imobiliari

DISTRIBUIŢI

România este binecuvântată cu o serie de arii protejate, care găzduiesc floră și faună rară, menite să bucure turiștii și să conserve natura, cu frumusețile ei neprețuite. Însă pentru Ministerul Mediului, condus de pesedista Rovana Plumb, chiar și aceste zone devin o afacere profitabilă dacă sunt „servite“ rechinilor imobiliari, dornici să transforme o rezervație naturală într-o construcție masivă, de interes turistic, care să umple conturilor unor magnați. Un incendiu declanșat intenționat de cineva care vrea să construiască într-o arie protejată sau un accident industrial (o deversare de petrol) pot face ca Parcul Național Retezat sau Delta Dunării să-și piardă statutul de arie protejată și să ajungă la cheremul rechinilor imobiliari. Aceasta prevedere face parte dintr-un proiect de Ordonanță pus în dezbatere publică de Ministerul Mediului. Documentul prevede ca în cazul în care o arie naturală protejată este distrusă „în parte“, își poate pierde statutul. Asta în loc ca autoritățile să se ocupe de refacerea zonei și protejarea ei. De asemenea, potrivit proiectului, pentru intervențiile în zonă, avizul admi­nistratorilor și custozilor (ONG-uri, Universități) devine consultativ, până acum acest aviz fiind obligatoriu. Cu alte cuvinte, guvernarea USL pregătește o lege care va cădea ca o mană cerească pentru interesele rechinilor imobiliari care au sponsorizat din plin alianța aflată la guvernare, așteptând acum desigur și răsplata.
Ariile naturale protejate sunt zone terestre sau acvatice în care există specii de plante și animale sălbatice, elemente și formațiuni biogeografice, peisagistice, geologice, paleontologice, speologice sau de altă natură, cu valoare ecologică, științifică ori culturală deosebită. Datorita acestor calități, zonele respective au statut special de protecție. Printre cele mai cunoscute arii naturale protejate din România sunt: Delta Dunării, Parcul Național Retezat, Parcul Natural Comana, Parcul Național Apuseni, Munții Maramureșului, Parcul Natural Vânători Neamț etc. Printre cele mai vizibile interese pe aceste zone se numără construcția de parcuri de eoliene, microhidrocentrale, defrișări de păduri, construirea masivă în interes turistic și proiecte imobiliare. Prin proiectul de Ordonanță de Urgență pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului și care modifică  OUG nr. 57/2007, aceste zone ar putea fi periclitate.
Practic, două articole au fost modificate din vechea Ordonanță, esențiale pentru protejarea acestor arii. Primul este articolul 28 alineatul 10, care înainte de modificare preciza că „În procedura de emitere a actelor de reglementare pentru planuri, proiecte și/sau activități care pot afecta semnificativ ariile naturale protejate de interes comunitar, autoritățile competente pentru protecția mediului solicită și țin seama de avizul administratorilor, respectiv al custozilor ariilor naturale protejate“. În urma modificărilor, obligativitatea avizului administratorilor și custozilor dispare, devenind consultativ, după cum urmează: „La articolul 28, alineatul 10 se modifică și va avea următorul cuprins: „În procedura de emitere a actelor de reglementare pentru planuri, proiecte și/sau activități care pot afecta semnificativ ariile naturale protejate de interes național și comunitar, autoritățile competente pentru protecția mediului solicită și obțin avizul consultativ al administratorilor, respectiv al custozilor ariilor naturale protejate“„. Similar, conform modificărilor aduse articolului 156 alineatul 1 și 2, o arie protejată își poate pierde statutul dacă a fost afectată „total sau în parte“, lucru care întâmpină exact interesele companiilor imobiliare.

Ce spune Ministerul Mediului în nota de fundamentare a proiectului

Justificarea acestor măsuri este una pe cât de primitivă, pe atât de lipsită de fond, astfel că ea nu explică cu nimic sacrificiul pe care Ministerul este pe cale să îl facă: „Transformarea avizului administratorului/custodelui din aviz obligatoriu în aviz consultativ se realizează în vederea scurtării procedurii de analiză și aprobare a proiec­telor/planurilor privind dezvoltarea durabilă a comunităților din perimetrul ariilor naturale protejate. Punctul de vedere al administratorului/custodelui poate fi exprimat în cadrul Comisiei de Avizare Tehnică, unde prezența și participarea acestora este obligatorie. Agențiile pentru Protecția Mediului trebuie să își asume decizia finală pentru emiterea actului de reglementare în urma analizei Comisiei de Avizare Tehnică“.­

ONG-urile atacă decizia Ministerului Mediului

Csibi Magor, reprezentantul  World Wide Fund (WWF) România, susține, potrivit Hotnews.ro. că „Unele zone sunt desemnate drept arii protejate tocmai pentru că reprezintă o valoare generală pentru toți locuitorii țării, pe când modificările legislative propuse acum creează vădit posibilitățile legislative de a deschide aceste zone protejate oricăror tipuri de investiții, luând orice pârghie administrativă din mâna administratorilor și custozilor“. De asemenea, Ovidiu Bufnilă, responsabil comunicare la Societatea Ornitologică Română afirmă, pentru hotnews.ro că „Modificarea OUG 57 reprezintă una dintre cele mai dure lovituri aplicate naturii din România în ultimii 20 de ani. De obicei, ministerul măcar mima consultarea cu societatea civilă și administratorii/custozii ariilor protejate, dar acum nici măcar atât nu au făcut. Vocea comună a acestora arată clar că nimeni nu a fost consultat înainte de a se promova aceste modificări“.

Irina Tracy

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.