ŞTIRILE ZILEI:
 
 
Guvernul Ponta joacă alba-neagra cu proiectul Roșia Montană Imprimare E-mail
Scris de Iulia Nueleanu   
Guvernul Ponta știe prea bine că proiectul de exploatarea aurului de la Roșia Montană nu se bucură de susținerea populației, motiv pentru care e greu de apărat în public și extrem de dificil de explicat  adoptarea de către executiv a unui proiect de lege în acest sens. Cel mai bine știe aceste lucruri chiar premierul Victor Ponta, cel care în urmă cu un an și jumătate tuna și fulgera împotriva exploatării de la Roșia Montana, iar acum cabinetul său votează în unanimitate un proiect de lege puternic contestat de organizațiile de mediu și de o bună parte a societății civile. Cum explici oamenilor această schimbare la 180 de grade? Simplu. Te dedublezi. Iar Victor Ponta se crede maestru al manipulării din moment ce încearcă să-i prostească practic pe față pe români. Astfel, cu un tupeu incredibil, premierul Ponta a declarat , după ce a votat în guvern  proiectul de lege privind exploatarea aurului la Roșia Montană, că în calitate de deputat nu o să voteze acest proiect în Parlament.  ”O să fiu sincer și o să vă spun că eu, ca deputat, o să votez împotrivă (proiectului de lege inițiat pentru exploatarea aurului de la Roșia Montana n.n.), dar pe de altă parte, ca prim ministru, nu am dreptul... (...) acum știu mult mai bine ce am de făcut: (...) în primul rând să fac o administrație necoruptă și mai performantă și în al doilea rând să deschid România pentru tot ce înseamnă investiții din toată lumea, fie că vorbim de energie”. Cu alte cuvinte, avem un premier schizofrenic, care se dedublează în activitatea sa. Premierul Victor Ponta propune și votează legi care au un impact negativ la nivelul opiniei publice, iar deputatul PSD Victor Ponta nu susține în Parlament legile inițiate de prim-ministrul cu același nume. Curat schizofrenie politică!Nu știu pe cine crede Ponta că mai păcălește cu acest discurs, dar mulți români se simt deja insultați în inteligența lor de declarațiile premierului.
Cu această declarație Ponta poate a reușit să-și convingă doar consoarta, care în urmă cu câteva luni amenința că se leagă cu lanțuri dacă se promovează acest proiect."O sa ma leg cu lanțuri dacă vorbim de Roșia Montana, unde sunt absolut convinsa ca e greșit dacă se întâmpla (dacă se face exploatare-n.red) ", spunea Daciana Sârbu într-un interviu la Antena 3. Deocamdată Daciana Sârbu tace și a renunțat și la proteste, semn că Ponta și-a convins consoarta că el , cel adevărat , este deputatul PSD Victor Ponta care va vota împotriva proiectului în Parlament.

Distrugerea Roșiei Montane va purta semnătura lui Victor Ponta așa cum privatizarea Petrom poartă semnătura lui Năstase

Deși premierul  încearcă să fugă de responsabilitate, plasând proiectul de exploatare a aurului de la Roșia Montană în Parlament, după modelul privatizării Petrom, semnătura lui Victor Viorel Ponta va sta pe actul de distrugere a Roșiei Montane, așa cum vânzarea pe doi lei a petrolului țării este lipită ca marca de scrisoarea de Adrian Năstase.
Victor Ponta a uitat declarațiile pe care le făcea acum ceva vreme împotriva proiectului celor de la RMGC. În august 2011, Ponta îl  ataca pe rivalul său politic Traian Băsescu exact pe acest subiect: ”Ca și în 2004, Traian Băsescu își protejează sponsorii din campanie, împotriva intereselor României. Cred că mai întâi trebuie să discutăm despre transparența fondurilor Gold Corporation pentru a sponsoriza persoane politice și mass-media. Gold Corporation ar trebui să facă publice toate persoanele politice, fie că sunt de la PSD, PNL sau PDL, pe care le-a sponsorizat, pentru că la Băsescu știm sigur că a fost, probabil și la Roberta Anastase. Altminteri, riscăm să avem în România cel mai grav caz de lobby și corupție politică. Ca de fiecare dată, Traian Băsescu se gândește doar la buzunarele sale și niciodată la interesele României”. Întrebat atunci dacă sprijină sau nu continuarea exploatării la Roșia Montană, Ponta a răspuns: ”După ce aflu câți politicieni și câte ziare plătește Gold Corporation, pot să îmi fac o părere”.
În urmă cu aproximativ un an și trei luni, în cadrul unei emisiuni tv, Victor Ponta a fost întrebat dacă îl suspectează pe președintele Traian Basescu de anumite interese în cazul Roșia Montana. Ponta a răspuns afirmativ: ”Nu doar îl suspectez, ci îl acuz de faptul că atunci când ești în prima poziție a țării sau a doua, sau într-o poziție atât de importantă, nu poți să faci lobby pentru o companie privată fără a fi categoric considerat ca interesat, nu stiu, poate politic, nu vreau să spun mai mult decât atât.” În aceeași emisiune tv, Victor Ponta declara că guvernul pe care îl conduce nu va fi niciodată de acord cu proiectul Roșia Montana, dacă nu se vor rezolva trei probleme, cităm: ”În primul rând, mediul. Până nu avem toate garanțiile cele mai bune, pentru că avem o experiență tristă la Baia Mare și o știți foarte bine. Acolo compania a produs o catastrofă ecologică, a plecat și noi am rămas cu necazul. Deci, până nu am toate garanțiile de mediu nu mergem mai departe și nu eliberăm autorizația. Doi: până nu renegociem participarea statului român nu mergem mai departe și, trei, până nu stabilim că un proiect de acest gen nu se face pentru un președinte sau un prim-ministru sau un om politic, ci se face pentru interesul României”Niciuna din cele trei probleme nu a fost rezolvată , dar guvernul a votat proiectul de lege fără nicio mustrare de conștiință.

Ipocrita Maria Grapini cere sfaturi pe Facebook


Nici ministrul lui Voiculescu, Maria Grapini , nu este sigură dacă o sa voteze în Parlament pentru exploatarea de la Rosia Montana, asta după ce proiectul de lege care permite acest lucru a fost adoptat de Guvern. "De ce noi romanii trebuie sa alegem mereu din doua rele???? Proiectul Roșia Montana este clar ca a fost greșit pornit! Oamenii care ma știu, cetățenii din colegiul meu îmi cer sa nu votez proiectul de lege pentru începerea exploatării! Ce credeți ca voi face?..... aștept părerea voastră!", și-a întrebat Maria Grapini susținătorii de pe Facebook. Dacă în calitate de ministru nu ești de acord cu un proiect de lege adoptat de guvern, există o singură opțiune onorabilă:demisia. În rest, lamentările pe rețelele de socializare sunt penibile și ridicole pentru un om aflat în fruntea unui minister.

S-au trezit și liberalii
După ce au votat fără comentarii proiectul de lege în guvern, liderii PNL au susținut, joi seară, la finalul ședinței Biroului Permanent Național al partidului, că în cazul proiectului Roșia Montană va fi realizată o nouă analiză la nivelul Parlamentului, fiind posibilă majorarea redevenței pentru exploatare. De ce n-au cerut acest lucru în guvern? O întrebare retorică desigur, pentru că ministrul Chițoiu nu a oferit nicio explicație.
Ministrul de Finanțe, Daniel Chițoiu, a evocat majorarea redevențelor pentru exploatările miniere în perspectiva anului viitor.
El a admis că în proiectul de lege transmis Parlamentului în ceea ce privește exploatarea de aur de la Roșia Montană nivelul redevenței este de 6%, însă a precizat că un articol în proiectul de lege prevede că, în cazul în care legea cadru privind redevențele este modificată, nivelul acesteia se va alinia din legea cadru.
La rândul său, președintele PNL, Crin Antonescu, a menționat că, în ceea ce privește proiectul Roșia Montană, liberalii și-au păstrat abordarea din perioada opoziției. "Am spus întotdeauna că exploatarea resurselor este binevenită atâta vreme cât este rentabilă sub aspect economic pe perioadă semnificativă, pe perioadă lungă și câtă vreme se menține în respectarea condițiilor de mediu într-o Europă civilizată a secolului în care trăim și cu exigențele pe care le avem cu toții deja ca standard", a susținut Antonescu.

De asemenea, liderul PNL a precizat că în cazul acestui proiect de la Roșia Montana este vorba de un proiect de lege care urmează a fi analizat de Parlament și care nu este în vigoare.
"Nu este o ordonanță, nu este ceva ce ține loc de lege, este doar un proiect de lege și vă asigur că în Parlament, în detaliu, cu toate observațiile (...) la detaliu va avea loc o discuție foarte serioasă, foarte aplicată, foarte amănunțită, la care ne vom spune punctul de vedere cât se poate de clar", a menționat liderul PNL.
Proiect aprobat pe șest
Proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roșia Montană a fost aprobat în ședința de marți a Guvernului și va fi transmis Parlamentului spre adoptare.Surse au declarat anterior că documentul a fost introdus pe agenda ședinței de guvern, neanunțată public.
Aprobarea proiectului de lege a fost confirmată ulterior de Guvern, printr-un comunicat.
"Guvernul a aprobat acest proiect de lege care, potrivit procedurii, va trebui adoptat de Parlament. Principalele măsuri propuse în proiectul de lege sunt: Aprobarea Acordului privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montana; potrivit acestui acord, acționarul majoritar al RMGC va transfera în etape cu titlu gratuit către acționarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC; participația indirectă a statului român urmează să ajungă astfel la 25%. Redevența minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (față de 4 % în cazul celorlalte miniere) cu opțiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură. De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea și revitalizarea patrimoniului cultural, să asigure protecția mediului și eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică și culturală durabilă a comunității din Roșia Montană", se arată în comunicat.
Legea mai prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publică și de interes național deosebit, mandatarea unor entități publice să aducă la îndeplinire unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană, modificarea unor acte normative privitoare la exproprieri și autorizații de construcție.
În urmă cu peste o lună, premierul Victor Ponta anunța că negocierile pentru investiția Roșia Montană vor fi finalizate până la începutul sesiunii parlamentare, în septembrie, iar lucrările vor începe dacă Parlamentul va aproba proiectul de lege pe care Guvernul îl va propune în acest sens.
Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârșitul acestui an, iar participația statului ar crește cu încă 5,69%, la 25% din acțiuni, dar condiționat de emiterea la timp a tuturor autorizațiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources și Roșia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.
Investitorul va plăti Guvernului o redevență de 6% din valoarea producției, statul având opțiunea de a solicita companiei Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) ca plata redevenței să se facă în natură, conform proiectului.
Conform draftului citat, participația statului va crește la 25% în două etape, ambele condiționate de îndeplinirea cumulativă de către autoritățile române a mai multor obligații.
Astfel, în prima etapă va fi transferată o cotă de 3,6858% din acțiuni, rezultând o participație a statului de 23%, dar cu obligația ca acordul de mediu privind implementarea proiectului să fi fost emis și aprobat prin hotărâre de guvern și să nu conțină modificări semnificative față de proiectul prezentat și propus prin raport și studiul de fezabilitate, iar proiectul de lege care să aprobe exploatarea să fie adoptat.
În a doua etapă va fi transferată statului încă o cotă de 2% din acțiuni, dar cu condiția ca toate autorizațiile pentru începerea exploatării comerciale să fi fost emise în termene care nu au înregistrat întârzieri semnificative față de termenele prevăzute in calendarul de autorizare, iar proiectul de lege care aprobă exploatarea să fie în vigoare și să își produce efectele.
În urma acestor operațiuni, cota de participare a statului va urca la 25% și va rămâne la acest nivel pe toată durata de valabilitate a licenței de exploatare.

Societatea Roșia Montană Gold Corporation este controlată de compania canadiană Gabriel Resources, care deține 80,69% din acțiuni.
Compania deține la Roșia Montană (județul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur și 1.600 de tone de argint.
Investiția Roșia Montană, blocată de mai mulți ani din cauza disputelor privind protecția mediului, a fost inclusă în Planul național de investiții și locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern și prezentată ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.
Citeaza acest articol pe saitul tau

Comentarii (7)
RSS comments
1. 30-08-2013
da proiect
eu, sincer, daca as fi in locul votantilor, as zice DA proiect. Pana la urma, nu ne aflam in situatia de a putea refuza investitii, iar la Rosia Montana ce s-a facut deja, a fost prin efortul rmgc, nu al statului, ongurilor sau mai stiu eu cui
Scris de Zamfir
2. 31-08-2013
Rosia Montana
Dragi parlamentari ,aveti mare grija cum votati Proiectul Rosia Montana !!!....NU votati impotriva poporului ,NU dati bogatiile pe mana strainilor,cand Noi avem mari specialisti ,care ar putea rezolva acest proiect!.....NU se va uita nici parlamentarii care au votat PENTRU "MARITAREA PETROMULUI"!...odata ,vor plati pentru aceasta "crima"!....un pensionar ,care NU este de acord ca bogatiil;e tarii sa fie exploatate de catre straini ,cand noi avem specialisti si forta de munca ,pe acest domeniu!!!!....
Scris de zorro
3. 31-08-2013
Plagy
ce poti sa spui de asa un tip care a plagiat lucrarea sa de doctorat ?!!! de aia i se spune si Ponta-plagy. Il stie toata lumea de hotz. Mereu bate cimpii, acuza aiurea ,desi acum socrul sau Sirbu il impinge la privatizarea asta , se vede ca au sosit sponzorii la ei.
Scris de Martin
4. 31-08-2013
Tradarea
Lantul tradatorilor de tara si de neam este lunga;iata unul:trioul vasile(frank)timis-mihail ignas- rahatelul ponta. 
Bineinteles ca asa zisul premier nu este decat un mascarici in mainile celor doi mentionati inainte. 
Nimeni nu este interesat cu adevarat de crearea de locuri de munca(publicitate mincinoasa) sau de soarta acelor oameni,ci de furtul resurselo in detrimentul mediului inconjurator si al comunitatii locale. 
daca ccredeti vreo o clipa ca o sa va bucurati departe de lacurile de cianura, de mita primita in schimbul avizarii exploatarii va inselati amarnic.DUMNEZEU ESTE SUS SI NU DOARME. 
PENTRU MAI MULTE DETALII URMARITI REPOTRAJUL COMPLOTUL ROSIA MONTANA ?O SA RAMANETI STUPEFIATI;
Scris de gigel
5. 31-08-2013
TRADATORILOR
PENTRU SALARIATII RMGC CARE LATRA IN LIMITELE IMPUSE DE STAPANUL LOR CARE LE ARUNCA IN SCARBA UN SALARIU INFECT:CAITIVA AMARATILOR PENTRU ACTUL DE TRADARE SI NECAZURILE CREATE ACELOR OAMENI DUMNEZEU INCA IARTA;
Scris de GICU
6. 31-08-2013
aurul
A venit imperiul Roman a luat aurul, dupa ei a venit turcii si au cerut tribut si in aur, au venit imperiul austro ungar si a exploatat aur , dupa ei au venit nemtii si rusii si au luat aur .ACUMA IL DAM NOI
Scris de Popa
7. 01-09-2013
Inca ?
Inca nu ne-am saturat de investitorii straini care vin si se imbogatesc pe seama noastra ? Ce ? Noi sintem un popor de inculti ?? Noi nu stim sa ne exploatam bogatiile ?? Si la urma urmei, Rosia M. nu poate fi o rezeva in cazul unei calamitati ?? Slava Celui de Sus, inca nu am ajuns in fata unor dezastre ca sa vindem aurul !!! Vindeti, domnilor tot, vindeti ! Urmeaza TARISOARA noastra draga azi- miine dupa cum se vede.
Scris de Al.

Scrie un comentariu
  Nume:
  Titlu:
  Commentariu:  Cod de securitate:* Code


  Alte articole scrise de acelaşi autor:


   
  Arhiva 2013
   
  SC Dramiral Media Group SRL.
  Copyright © SC Dramiral Media Group SRL. Toate drepturile rezervate.
  Programare si design www.spider.ro