Home Social Sute de cadre didactice au pichetat sediile Guvernului și USL

Sute de cadre didactice au pichetat sediile Guvernului și USL

DISTRIBUIŢI

Profesorii au ieșit în stradă pentru a își cere drepturile și a își striga nemulțumirile în fața Guvernului și a sediului USL. Aproximativ 300 de cadre didactice au pichetat, luni, sediul Guvernului și al USL cerând alocarea, din 2014, a minimum 6 la sută din PIB pentru educație și creșterea ponderii cheltuielilor de personal din învățământ din totalul cheltuielilor de personal din sectorul public.
Protestatarii au venit cu bannere inscripționate cu texte ca: „Femeile de supliciu, 500 de lei salariul net“, „Învăță­mântul românesc: birocrația omoară educația“, „Una este să fii salariat, alta este să fii slugă. Nu facem decât să ne apărăm demnitatea“.
La acțiunea de protest au venit și câțiva copii, cu propriile mesaje: „Guvernanți, nu îi umiliți pe cei care ne învață!“ și „Guvernanți, dacă vă inte­resează viitorul meu, investiți în educție. Alocați 6% din PIB“.
Protestatarii, cadre didactie afiliate Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), au cerut creșterea bugetului pentru educație, majorarea salariilor, dar și modificarea Legii educației, inclusiv în ceea ce privește statutul personalului didactic, în vederea eliminării discriminărilor și creșterii calității actului de educație și a gradului de implicare a cadrelor didactice în luarea deciziilor.
O delegație a FSLI a depus un memoriu cu toate revendicările la Guvern și au discutat cu ministrul pentru Dialog Social, Doina Pană, cu secretarul de stat din Ministerul Educației Naționale ?ê?£tefania Duminică și cu un consilier al premierului Victor Ponta.
„Am mai prezentat încă o dată toate solicitările noastre, ni s-a dat dreptate, dar nu ni s-au oferit soluții. Partea guverna­men­tală ne-a cerut, indirect, să evităm ieșirea în stradă, iar noi am solicitat ca până miercuri să fim invitați la o întâlnire cu premierul și cu miniștrii Educației, Finanțelor și Administrației Publice. Nu vrem să ni se dea dreptate la o masă de discuții, știm că avem dreptate, vrem ca cei pe care i-am ales să își respecte promisiunile și să rezolve problemele educației, pentru că de educație depinde viitorul acestei țări“, a spus, la ieșirea de la Guvern, președintele FSLI, Simion Hancescu.
Reprezentanții FSLI au anunțat că, de luni până miercuri, în toate unitățile de învățâmânt, dascălii vor fi în grevă japo­neză și vor purta o banderolă albă pe braț.
De asemenea, de luni și până miercuri, între orele 11.00 și 13.00, au loc pichetări la sediul Guvernului și la cel al USL. Marți, între orele 10.00 și 12.00, va fi un protest la sediul Guvernului, iar miercuri, de la 11.00 la 13.00, la sediul USL.
Protestele vor continua, în 6 noiembrie, cu un miting de amploare în Piața Victoriei, urmat de un marș pe traseul Calea Victoriei – Piața Consti­tuției.
„La acest protest vom avea sprijinul studenților și facem apel și la părinți, și la întreaga societate civilă să ni se alăture, pentru că revendicările noastre nu sunt numai pentru profesori, sunt pentru un viitor mai bun al tuturor românilor“, a spus președintele FSLI, Simion Hancescu.

Irina Tracy

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.