Home Social Sindicatele dascălilor acuză USL că ignoră protestele angajaților din Educație și îi...

Sindicatele dascălilor acuză USL că ignoră protestele angajaților din Educație și îi împinge spre grevă generală

DISTRIBUIŢI

Reprezentanții USL, aleși și de dascăli, ignoră sutele de educatori, profesori, personalul auxiliar și nedi­dactic care au protestat trei zile consecutiv, atitudine care îi împinge spre grevă generală, arată Federația Sindi­catelor Libere din Învățământ (FSLI).
Peste 400 de membri ai FSLI au pichetat, de luni până miercuri, sediile Guvernului și USL, însă protestele nu au dus la niciun rezultat, susțin reprezen­tanții federației sindicale.
„Această atitudine a guvernanților împinge profesorii spre protestul final, greva generală. Celor care ne guvernează nu le pasă de educație, doar pe hârtie aceasta este prioritate națională. Dar acest lucru nu face decât să îi determine pe membrii noștri să oprească complet activitatea. Noi nu vrem să ajungem în această situație, pentru că au de suferit și copiii. Dar cu salariul de mizerie și condițiile în care lucrăm, nu există altă cale“, a spus președintele FSLI, Simion Hancescu.
În aceste condiții, reprezentanții FSLI au arătat că peste 10.000 de dascăli vor ieși în stradă, în 6 noiembrie, la un miting în Piața Victoriei, urmat de un marș până în Piața Constituției, pentru a cere respectarea legii.
„Dacă și după această amplă acțiune vom fi tratați cu aceeași ignoranță, dascălii vor fi nevoiți să închidă școlile“, a mai spus liderul sindical.
Sindicaliștii FSLI cer alocarea din 2014 a minimum 6% din PIB pentru educație, conform articolului 8 din Legea educației, și creșterea ponderii cheltu­ielilor de personal pentru învățământ în totalul cheltuielilor de personal din sectorul public.
De asemenea, sindicaliștii cer modificarea Legii educației, inclusiv în ceea ce privește statutul personalului didactic, astfel încât să se elimine discri­minările existente în prezent și să ducă la creșterea calității actului de instrucție și educație și a gradului de implicare a cadrelor didactice în luarea deciziilor.
Reprezentanții FSLI susțin că principalele modificări care se impun sunt: reintroducerea normei de predare de 16 ore pe săptămână pentru personalul didactic care are peste 25 de ani vechime în învățământ și gradul didactic I; decontarea cheltuielilor cu naveta cadrelor didactice de la bugetul de stat, prin Ministerul Educației; introducerea prevederilor Legii 315/2006 privind stimularea achiziționării de cărți sau programe educaționale pe suport electronic; reintroducerea sporului de doctorat; posibilitatea pensionării anticipate, cu cel puțin trei ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei; acordarea gradației de merit și pentru personalul didactic auxiliar, precum și introducerea posibilității dobândirii de către cadrele didactice a celei de-a doua specializări, prin programe de conversie profesională, cu finanțare de la bugetul de stat.
Sindicaliștii mai cer adoptarea unei legi de salarizare prin care salariile profesorilor debutanți să crească cu 50 la sută, iar raportul dintre salariul de bază maxim al funcției didactice și cel minim să fie de 2:1. Sindicaliștii mai cer depolitizarea învățământului, în sensul că, în dobândirea funcției de director al unității de învățământ, rolul determinant să revină colectivului unității, și nu factorilor politici.
De asemenea, FSLI mai cere regândirea programelor școlare și a sistemului de evaluare a elevilor, în sensul de a se pune accent pe latura formativă și nu pe cea informativă, iar prin evaluare să se verifice capacitatea elevilor de a aplica practic cunoștințele dobândite, pentru a face față cerințelor în schimbare și competiției de pe piața forței de muncă.

Mihaela Dobrescu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.