Home Actualitate PSD pregătește în subterane candidatura lui Ponta la Președinție

PSD pregătește în subterane candidatura lui Ponta la Președinție

DISTRIBUIŢI

În ciuda faptului că se împotrivește verbal cum că nu ar vrea să ajungă președintele României, în jurul lui Victor Ponta au început să se miște o serie de mecanisme subterane care testează discret această variantă. Chiar dacă nu dezvăluie concret de unde cunoaște aceste detalii, schimbarea bruscă de atitudine a lui Crin față de „tovarășul” Ponta are la baza motive întemeiate pentru care liderul PNL  este foarte suspicios cu privire la onestitatea sprijinului clamat de PSD. Cert este că și PSD-ul începe să-și dezvăluie treptat din planurile care îi alimentează fricile lui Crin. Unul dintre acestea este crearea pe cea mai populată rețea de socializare – Facebook – a unei pagini dedicate ce poartă numele  „Victor Ponta Președinte”. Sigur, oricine ar fi putut să facă o altfel de pagină, numai că materialele postate aici indică mâna unor profesioniști în ale PR-ului politic. În fapt, mai toate postările de pe această pagină conțin tente evidente de campanie electorală și teme trâmbițate de echipa Ponta și înainte de crearea pagini, precum așa-zisa scoatere din izolare a României prin plimbările lui Ponta de reparare a imaginii personale de după lovitura de palat dată în vara trecută, sau promisiuni demagogice cu pensii și salarii mărite și alimente cu preț diminuat. De menționat este că pagina a fost creată cu circa trei săptămâni în urmă, imediat  după ce Crin Antonescu a dezvăluit că mai mulți oameni influenți din PSD îl presează pe Ponta să candideze la Cotroceni.

Sondaje cu institutele de casă ale PSD
 
Din ingredientele unei adevărate campanii online nu lipsesc celebrele sondaje făcute de institutele de sondare de casă ale PSD-ului. Unul dintre acestea este Centrul de Studii și Cercetări Infopolitic (CSCI). Evident, grafice expuse pe pagina de Facebook „Victor Ponta Președinte” indică că liderul PSD se află în fruntea topului personajelor politice care ar fi ales în fruntea Cotrocenilor dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri. Astfel, conform CSCI, Victor Ponta este creditat cu 32% din opțiunile electoratului, urmat de Crin Antonescu cu 25%, MRU cu 20% și Cătălin Predoiu cu 9%. Ceea ce însă este hilar este că acest CSCI este un proiect al Fundației Multimedia pentru democrație locală, fiind coordonat de analistul politic Dan Sultănescu. Același personaj care  și consilierul de imagine al premierului Victor Ponta și potrivit informațiilor noastre, cel desemnat să se ocupe de această mișcare de validare publică a  președintelui PSD în cursa prezidențială de anul viitor. Pe Sultănescu îl regăsim, după 2010 atunci când Ponta a preluat șefia PSD-ului, în Consiliul ?ê?£tiințific al Instituitului „Ovidiu ?ê?£incai”, un ONG de care Năstase a avut grijă să devină unul de utilitate publică și să primească bani de la buget, fiind în același timp înțesat numai de pesediști. Dar Sultănescu nu se limitează numai în a-l lustrui bine pe Ponta ca să dea bine în poze și statistici, ci funcționează și ca un adevărat praetorian care îl păzește strașnic pe premier de „relele” colegilor de alianță. În urmă cu numai o lună de zile, Sultănescu scria într-un editorial apărut pe site-ul Obiectiv.info că liberalii au boicotat vizita lui Ponta în SUA. „Crin Antonescu da, însă, și el are impresia că preia rolul de opozant intern al premierului. Intenționat sau nu, liberalii au boicotat în două zile mediatizarea vizitei în SUA. Mai întâi, luni, când președintele liberal a dat impresia că va crea o noua criza în USL pe tema Roșia Montana. Apoi, aseară, când colegii lui Crin Antonescu au creat din nimic o temă care nu se susține: temerea de schimbarea cotei unice. Nimeni n-a zis niciodată nimic despre asta, public. Mai mult, premierul a reafirmat în discursul sau economic de luni ca se păstrează cota unica. Așa cum a spus în Germania, China și peste tot“, a scris Sultănescu.

Paralele și palmares turistic
 
În cazul în care cineva are răbdarea să compare noua pagină de Facebook „Victor Ponta Președinte” și site-ul personal al premierului, se poate observa cu ușurință obsesia de „palmares politic” a lui Sultănoiu care îi înșiră peregrinările prin lume ale lui Ponta ca adevărate turnee diplomatice de succes care „au scos România din izolaționism”. Un rol cu adevărat mesianic a lui Ponta care în numai un a pus România pe harta lumii. Așa ar vrea Sultănescu și echipa sa să credem despre Ponta și că astfel o să curgă lapte și miere în România. De altfel, Sultănescu îl gratulează pe Ponta cu un „like” la fiecare material postat pe această pagină. În ultimele postări ale paginii, Ponta „se bate” cu Băsescu și ne arată diferența care ar fi diferențele dintre cei doi, evident unul fiind prezentat într-o lumină pozitivă, aproape de cultul personalității iar celălalt fiind prezentat ca un om meschin, cinic, incomparabil cu șeful său. Dar pe pagina sa personală, Sultănescu nu se răfuiește doar cu Băsescu, ci și cu Antonescu despre care afirmă ironic „cool galerie” la o expunere de instantanee ale Mediafax-ului în care cel mai „șifonat” apare liderul PNL.

Pesediștii s-au înghesuit să dea like

Confirmând practic faptul că această acțiune are girul partidului, mulți aleși locali și parlamentari PSD s-au înghesuit să dea like-uri paginii. În afara lui Dan Sultănescu, cel care se află de fapt în spatele acestei mișcări de  validare în spațiul public a candidaturii lui Ponta la Președinție în 2014, printre cei care s-au grăbit să aprobe această acțiune se află deputații PSD Gabriel Vlase și Radu Popa, dar și primarul Craiovei, Olguța Vasilescu. Probabil zilele următoare numărul pesediștilor  care vor valida mișcarea gestionată în subteranele PSD se va mări, întrucât imediat după ruperea USL, preconizată în primele luni ale lui 2014, urmează anunțul candidatului PSD în cursa pentru Cotroceni, nimeni altul decât actualul premier Victor Ponta, cu condiția ca imaginea acestuia să nu se erodeze prea mult până la primăvară. Iar la acest aspect lucrează intens Sultănescu &co.

Presiuni directe sau voalate din PSD
 
De altfel, tot mai mulți oameni din PSD vorbesc despre candidatura lui Ponta. Fostul premier Adrian Năstase a afirmat sâmbătă seara la un post de televiziune că Victor Ponta, nu vrea să candideze la alegerile prezidențiale, însă partidul îl împinge în această direcție de la bază. „Situația este paradoxală. După părerea mea, Victor Ponta nu vrea să candideze la alegerile prezidențiale. Pe de altă parte, partidul de la nivel de bază, cum am văzut și recent la Consiliul Național, partidul încearcă să-l împingă să devină candidat“, a afirmat Adrian Năstase. La rândul său, ministrul Marilor Proiectelor Dan ?ê?£ova a declarat, ieri, în emisiunea „După 20 de ani“, că Victor Ponta ar face față unei astfel de curse cu Crin Antonescu, dar că PSD îl va susține pe liderul liberal. ?ê?£ova a spus că premierul Victor Ponta ar face față cursei pentru această funcție. „Opinia mea și a tuturor este că ar face față unei asemenea curse, numai că domnia sa a spus că vrea să rămână prim-ministru“, a spus ?ê?£ova.

Dragoș Stănculescu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.