Home Actualitate Fostul ministru Stelian Fuia, urmărit penal pentru afaceri imobiliare cu rudele

Fostul ministru Stelian Fuia, urmărit penal pentru afaceri imobiliare cu rudele

DISTRIBUIŢI

Fostul ministru al agriculturii în perioada februarie-mai 2012, democrat liberalul Stelian Fuia, este urmărit penal de către procurorii DNA, pentru abuz în serviciu. Faptele reținute de procurorii anticorupție datează din perioada în care fostul demnitar era director la  Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare a Plantelor Medicinale și Aromatice Fundulea, iar în dosar a mai fost începută urmărirea penală și împotriva surorii și cumnatului politicianului. Alexandrina și Daniel State sunt urmăriți și ei penal pentru complicitate la abuz în serviciu, iar tuturor celor trei inculpați, anchetatorii le-au prezentat deja acuzațiile..

Procurorii DNA susțin că Stelian Fuia nu și-ar fi îndeplinit îndatoririle de serviciu, ceea ce a făcut ca mai multe clădiri din patrimoniul statului să ajungă în patrimoniul unei societăți comerciale administrată de rudele sale.
Din Rezoluția de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există date și indicii temeinice potrivit cărora, învinuitul Fuia Stelian, în calitate de director la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare a Plantelor Medicinale și Aromatice (S.C.D.P.A.M.) Fundulea, a omis îndeplinirea unui act de serviciu în cadrul unei proceduri de executare silită, fapt ce a condus la vânzarea ilegală, prin licitație organizată la data de 19 decembrie 2005, a unor imobile din patrimoniul statului către o persoană fizică, banii fiind plătiți societății la care asociată era sora învinuitului Fuia Stelian.
”Învinuitul Fuia Stelian, în calitate de director general al SCDPAM Fundulea, deși cunoștea că împotriva instituției publice pe care o conducea s-a declanșat, ca urmare a unei sentințe civile, o procedură de executare silită a unor bunuri pe care instituția le deținea în calitate de concesionar, nu a formulat contestație la executare (conform Codului de procedură civilă) și nu a arătat că bunurile se aflau în patrimoniul statului.
Fapta a avut în vedere stingerea unei datorii pe care, inițial, Stațiunea de cercetare Fundulea o avusese față de Stațiunea Didactică Belciugatele. După încuviințarea executării silite, cu acordul Stațiunii Fundulea, dreptul de a recupera datoria a fost preluat, printr-un contract de cesiune de creanță, de către SC PROCERA AGROCHEMICALS. Avantajele patrimoniale obținute de SC PROCERA AGROCHEMICALS, după executarea silită, s-au reflectat, în mod direct, în patrimoniul învinuiților State Alexandrina și State Daniel (soră și cumnat ai lui Fuia Stelian), asociați la SC PROCERA AGROCHEMICALS. Cei doi beneficiari ai foloaselor au cunoscut și au acceptat prejudicierea statului prin modalitatea descrisă mai sus”.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.