Home Social Semne „bune” anul are: Ministerul Finanțelor întârzie plata salariilor în învățământ cu...

Semne „bune” anul are: Ministerul Finanțelor întârzie plata salariilor în învățământ cu o săptămână

DISTRIBUIŢI

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) susține că angajații din educație vor primi salariile cu o întârziere de aproximativ o săptămână, din cauza unui ordin al Ministerului Finanțelor privind noile măsuri fiscal-bugetare, care a fost emis în decembrie și pus în aplicare din ianuarie.
Potrivit FSLI, Ministerul Finanțelor Publice a emis în decembrie 2013 un ordin pentru punerea în aplicare a OU 88/2013 privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare. Actul normativ trebuie pus în practică începând din 1 ianuarie 2014, în condițiile în care Trezoreriile județene nu au o logistică adaptată noilor cerințe, iar serviciile de secretariat și de contabilitate din unitățile de învățământ au foarte mult de muncă pentru întocmirea documentelor care stau la baza plății salariilor.
Președintele FSLI, Simion Hancescu, a spus că "victimele acestei măsuri prost aplicate" sunt, în primul rând, salariații din învățământ, care vor primi salariile cu o întârziere de aproximativ o săptămână.
"Având în vedere că noile cerințe impuse de MFP implică calculul salariilor pe cicluri de învățământ, serviciile de secretariat și de contabilitate din unitățile școlare vor fi excesiv birocratizate pentru că sunt foarte multe cadre didactice care predau la două sau trei cicluri de învățământ, primar, gimnazial și liceal, și salariile acestora și dările aferente către stat trebuie calculate separat", a mai spus Simion Hancescu, citat în comunicat.

Potrivit liderului FSLI, nu trebuie omis nici faptul că mulți dintre salariații din educație au rate la bănci, iar întârzierea achitării acestora înseamnă penalizări, "pe care nu le plătește Guvernul".
Președintele FSLI consideră că Ministerul Finanțelor ar fi trebuit să facă această schimbare treptat, astfel încât personalul din învățământ să nu aibă de suferit.
"Reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice trebuie să găsească urgent o soluție, pentru ca plata salariilor să fie făcută în cel mai scurt timp", a mai spus Hancescu.
El a precizat că plata salariilor în învățământ ar fi trebuit să înceapă din 5 ianuarie.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.