Home Social Mai mulți elevi care au învățat în străinătate se întorc pentru a-și...

Mai mulți elevi care au învățat în străinătate se întorc pentru a-și finaliza studiile în România

DISTRIBUIŢI

Numărul elevilor care se înscriu din nou la o școală din România, după ce au studiat în străinătate, s-a triplat. La Iași, de exemplu, sunt peste 300 de cazuri doar în acest an școlar. Cei mai mulți copii s-au întors în țară din Spania și Italia, după ce părinții au rămas acolo fără serviciu. Mai există însă și adolescenți care vor neapărat să dea examenul de bacalaureat în țară sau pur și simplu nu s-au adaptat printre străini.
Readaptarea acestor elevi nu este ușoară, dar colegii și profesorii se străduiesc să ajute în acest proces și să formeze o echipă cu noii veniți. Bunăvoința dascălilor și celorlalți elevi nu este însă întotdeauna suficientă în aceste cazuri, avertizează psihologii. „Orice fenomen de schimbare de loc, de mediu, de persoane în mediu afectează psihologia copilului și starea lui de bine. Adaptarea cere un efort, nu toată lumea are capacitatea de a se adapta”, explică psihologul Mihaela Ghircoiaș, citat de digi24.ro.
Experiența studiului într-o altă țară are și părțile ei pozitive. „Ei vin și îmbogățiți, și intelectual, și cultural, cu altă experiență, într-un alt mediu, într-o altă cultură și civilizație, cu o limbă străină vorbită foarte bine, cu poate mai multă dezinvoltură”, spune Camelia Gavrilă, inspectorul general al I?ê?£J Iași, conform digi24.ro.

Irina Tracy

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.