Home Politic Puterea judecătorească vrea să sesizeze CCR pentru „Parlamentul penalilor”

Puterea judecătorească vrea să sesizeze CCR pentru „Parlamentul penalilor”

DISTRIBUIŢI

Acțiunile „celui mai cinstit Parlament de după Revoluție”, format în majoritate din PSD și PNL, de a-și proteja în spatele imunității proprii prezumtivi penali, au făcut ieri ca puterea judecătorească să iasă la atac și să reclame o nouă ingerință a politicului în blocarea actului de justiție. Din partea justiției, judecătorul Horațius Dumbravă a cerut ieri plenului CSM să fie sesizată Curtea Constituțională pentru neavizarea de către Parlament a cererilor de începere a urmăririi penale în cazul unor foști miniștri, o referire la cazul Vosganian. Horațius Dumbravă, membru al CSM, a spus că a pus în discuția Plenului posbilitatea de a-l mandata pe președintele Consiliului să sesizeze Curtea Constituțională cu un eventual conflict juridic de natură constituțională între puterea judecatorească și cea legislativă. "Am făcut o scrisoare deschisă la președintele României, pentru că are are acest atribut de a sesiza Curtea Constituțională, cu privire la conflictul juridic de natură constituțională și în același timp am solicitat membrilor CSM să reflectăm cu toții de a da mandat președintelui CSM să sesizeze Curtea Constituțională. Eu zic că e un conflict de natură constituțională. Așteptăm să vedem dacă va fi sesizată Curtea și dacă se va da o decizie", a adăugat Horațius Dumbravă. Dumbravă a afirmat că este "inadmisibil să se întrerupă brusc cursul justiției".
"Au fost două cazuri, anul acesta, când nu s-a avizat începerea urmăririi penale și un caz în care s-a dispus netrimiterea în judecată, pentru că nu s-a dat aviz pe începerea urmăririi penale", a precizat Dumbravă. În cadrul dezbaterilor pe această temă din Plen, fostul președinte al CSM, procurorul Oana Schmidt-Hăineală, a susținut că Parlamentul obstucționează actul de justiție prin faptul că a nu dă aceste avize. Ea a reclamat faptul că ar putea fi vorba despre un "concurs între puteri", ceea ce ar reprezenta un conflict de natură constituțională.

Oamenii PSD-ului cer temporizarea cererii

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, care de curând și-a asumat și oficial calitatea de pesedist, a încercat să domolească acest demers, spunând că situația trebuie analizată și apoi să se ia o decizie în acest sens. „Deocamdată se va pune în discuția unui comisii din cadrul CSM această chestiune. Comisia va avea loc luni. O să vedem punctele de vedere ale mai multor colegi. (…) O să fie o dezbatere juridică. Sunt diverse opinii. O să vedem după ziua de luni" , a afirmat Cazanciuc după ședința plenului CSM. El a admis că din câte știe nu a mai fost făcută o astfel de sesizare, fiind probabil o premieră. ?ê?£eful CSM, Adrian Bordea, un apropiat al PSD-ului s-a arătat și el mai degrabă sceptic față de această cerere prin care se cere ca parlamentarii să nu mai facă lanț uman în jurul prezumtivilor infractori și ca aceștia să fie judecați în condiții normale fără a se mai ascunde în spatele imunității parlamentare.

Dragoș Stănculescu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.