Home Actualitate Cazul bebelușilor arși demască haosul din Maternitatea Giulești

Cazul bebelușilor arși demască haosul din Maternitatea Giulești

DISTRIBUIŢI

Ancheta internă realizată de comisia de disciplină din Maternitatea Giulești scoate la iveală haosul și lipsa de responsabilitate de care dau dovadă toate cadrele medicale. Conform rezultatelor anchetei, una din asistente i-a cerut infirmierei să-i aducă din magazie spirt medicinal. Aceasta, fără nicio aprobare sau semnătură, s-a servit din magazie ca din propria baie cu un bidon cu soluție de culoare albastră care nu avea etichetă.

 În salonul de prematuri, soluția respectivă a fost pusă într-un recipient care avea eticheta de alcool sanitar. Asistenta a luat-o și, fără nicio verificare, le-a "turnat-o" în cap micuților. Nu se știe deocamdată dacă era dezinfectant de podele, dar la fel de bine putea fi și acid sulfuric pentru că nimeni nu băga de seamă.
Însă, pentru toate actele de inconștiență de care au dat dovadă cadrele medicale implicate în incidentul produs, comisia de disciplină a maternității a propus sancționarea cu zece la sută din salariu pe trei luni a trei cadre medicale, iar asistenta care a utilizat substanța a fost mutată la secția de gestionare a datelor. Totuși, există posibilitatea ca asistentele să fie sancționate mai dur deoarece Autoritatea de Sănătate Publică a Municipiului București, prin Inspecția Sanitară de Stat, a demarat un control la maternitatea Giulești pentru a afla dacă asistentele care au provocat arsuri celor patru bebeluși știau să prepare și să utilizeze dezinfectanții în cazul nou-născuților. Cercetările ASPMB ar putea dura patru zile. "Vreau să știu dacă personalul a fost instruit și cunoaște cum se prepară și cum se utilizează dezinfectanții în cazul nou-născuților și, cu precădere, al celor prematuri, ca să facem referire la cazul în speță", a declarat director executiv al ASPMB, Adrian Neacșu, pentru Mediafax. De asemenea, inspectorii vor încerca să afle dacă toți cei care lucrează cu substanțe dezinfectante cunosc concentrația produselor și dacă știu care sunt reacțiile secundare ale acestora. Un alt aspect pe care inspectorii sanitari îl vor verifica vizează inscripționarea flaconelor de dezinfectant. Ancheta ASPMB ar putea dura patru zile, întrucât cele cinci asistente din secția de neonatologie lucrează în ture, iar ele vor fi interogate atunci când vin la serviciu în tura de zi, a explicat Neacșu.

Au anunțat medicul 48 de ore mai târziu

Potrivit comisiei de disciplină, întrunită ieri, care a analizat cazul celor patru bebeluși care au suferit arsuri la cap, s-a stabilit că în 2 septembrie, la solicitarea asistentei coordonatoare, infirmiera a ridicat de la magazia spitalului un bidon cu soluție de culoare albastră care nu avea etichetă, pe care l-a confundat cu bidonul cu spirt medicinal. În secție, soluția respectivă a fost pusă într-un recipient care avea eticheta de alcool sanitar în salonul de prematuri, unde a fost utilizată la dezinfectarea locului de punție pentru prelevarea analizelor de la nivelul scalpului conform protocolului în vigoare. În cursul nopții, bebelușilor le-au apărut leziunile. Asistenta a sesizat medicul de gardă, care a recoltat culturi de la nivelul leziunilor și a stabilit tratament local și general cu antibiotic. Comisia de anchetă a mai stabilit că asistenta coordonatoare a sesizat medicii în legătură cu eroarea comisă abia la 48 de ore după eveniment. În prezent, unul dintre copii a fost deja externat, la alți doi evoluția leziunilor este favorabilă, fiind aproape dispărute "fără sechele funcționale, anatomice sau estetice", iar cel de-al patrulea copil a fost transferat la cererea familiei la un alt spital, leziunile fiind în rezoluție (cruste).

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.