Home Actualitate Statul maghiar, interpelat pentru susținerea unui criminal de război

Statul maghiar, interpelat pentru susținerea unui criminal de război

DISTRIBUIŢI

Un tânăr ardelean din Covasna s-a adresat în scris conducerii statului maghiar, după ce nu a reușit să se adreseze direct președintelui Ungariei, Solyom Laszlo (foto), la recenta sa vizită din județul Covasna, unde acesta a declarat că susține autonomia Ținutului Secuiesc.
Dan Tănasă s-a referit în scrisoare la comemorarea, pe parcursul lunii octombrie, în toată Transilvania, a criminalului de război Wass Albert. În mod special, tânărul covăsnean a cerut să afle poziția statului maghiar în această chestiune deoarece Centrul de Coordonare Culturală al Republicii Ungare, instalat recent laSfântu Gheorghe, apare ca finanțator al proiectului cultural de omagiere a lui Wass Albert.
Dan Tănasă s-a adresat anterior și conducerii Ministerului Afacerilor Externe, de unde i s-a comunicat că "potrivit H.G. nr. 100/2004 speța excede ariei de competențe ale MAE". Diplomații noștri i-au mai recomandat să "se adreseze direct Ambasadei Republicii Ungare la București cu privire la poziția acesteia cu privire la prezența siglei Centrului de Coordonare Culturală pe afișele dedicate comemorării criminalului de război Albert Wass".

Trimis la… Ambasadă!

Ardeleanul, insistent, a urmat sfaturile MAE și s-a adresat Ambasadei Ungariei, solicitând un răspuns din partea conducerii statului maghiar față de celebrarea – la nivel de stat – a unui criminal vinovat de asasinate împotriva românilor și a evreilor din Transilvania.
Ambasadorul Ungariei i-a comunicat "faptul că, în luna mai a acestui an, Tribunalul Cluj a reconfirmat sentința prin care numitul Wass Albert a fost condamnat la moarte, în martie 1946, pentru crime de război". Ordonanța de Urgență nr. 31 din 13 martie 2002, aprobată prin Legea nr. 107 din 27 aprilie 2006 privind interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii stipulează la art. 5 faptul că "promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unei infracțiuni contra păcii și omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propaganda, săvârșită prin orice mijloace, în public, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani și interzicerea unor drepturi".
Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, județul Covasna, a alocat, din fonduri publice, bani pentru o serie de manifestări dedicate scriitorului Wass Albert, condamnat în România pentru crime de război. Printre aceste proiecte se numără și proiectul intitulat "Săptămâna Wass Albert", inițiat de Asociația Tinerilor Maghiari din Covasna.
"Am fost șocat de faptul că pe afișele de promovare a acestei manifestări controversate apare sigla Centrului de Coordonare Culturală a Republicii Ungare la Sfântu Gheorghe. Să ne imaginăm cum ar reacționa opinia publică din Polonia dacă un ONG din Germania ar primi bani din fonduri publice pentru a-l comemora pe Adolf Hitler!", se mai arată în scrisoarea lui Dan Tănasă.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.