Home Economic-Financiar ING vrea legarea de glie a angajaților cu lanțul pensiilor facultative

ING vrea legarea de glie a angajaților cu lanțul pensiilor facultative

DISTRIBUIŢI

Dacă un angajat vrea să își schimbe patronul, s-ar putea să se trezească fără banii din contribuțiile la pensiile facultative. Cel puțin așa sună propunerea pe care directorul ING a făcut-o recent, însă o măsură de acest tip contravine Codului Muncii.
Fondurile de pensii facultative nu au reușit să atragă mai mult de 100.000 de participanți de la introducerea sistemului, în primăvara lui 2007. Drept urmare, administratorii caută metode de a-i motiva pe patroni să le facă pensie angajaților. Uneori, cu prețul libertății în ceea ce privește alegerea angajatorului. Directorul ING, Radu Vasilescu, a prezentat o posibilă variantă. Între angajat și angajator să existe un contract de muncă pe termen determinat, în baza căruia angajatul și angajatorul să contribuie la un fond de pensii facultative. Dacă angajatul își dă demisia înainte de încheierea termenului prevăzut în contract, atunci activele contului său de pensie facultativă, rezultate exclusiv din contribuțiile patronului, ar urma să fie redistribuite către conturile celorlalți angajați ai patronului respectiv. "La ce ne-am gândit noi, pentru a fi și în beneficiul angajatorului, ar fi ca cele două părți să convină o perioadă de angajament minimă și numai dacă angajatul pleacă înainte de acel termen, activele contului să fie redistribuite în conturile angajaților firmei", ne-a explicat, telefonic, Radu Vasilescu, directorul general al ING Fond de Pensii.
Condiționarea angajatului prin introducerea unei asemenea prevederi ar însemna revoluționarea legislației muncii din România, însă va avea efecte negative, consideră profesorul specializat în Dreptul Muncii, avocat Gabriel Uluitu. "Ipoteza ridică probleme de la început. Ar contraveni la Codul Muncii. Peste tot în Europa regula este contractul de muncă pe termen nedeterminat", ne-a precizat Gabriel Uluitu. Prevederile legii 204/2006 privind pensiile protejează angajatul de a nu fi constrâns de contractul de pensii atunci când dorește să își schimbe angajatorul, prevederi care sunt în acord cu liniile trasate de Comisia Europeană. Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) nu se poate pronunța asupra acestei propuneri cât timp nu există UN demers oficial. Iată de ce propunerea ING seamănă cu o legare a salariatului de patron, lanțul fiind de data asta pensia facultativă.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.