Home Economic-Financiar Suntem codașii UE din punct de vedere al competitivității economice

Suntem codașii UE din punct de vedere al competitivității economice

DISTRIBUIŢI

România este penultima țară din Uniunea Europeană (UE), devansând doar Bulgaria, din punct de vedere al competitivității, într-un top realizat de Forumul Economic Mondial, țara noastră înregistrând regrese la capitolul infrastructură și la modul de adoptare a politicilor publice.
Cu un punctaj de 4,1 puncte, obținut pe o scală de la 1 (cel mai prost) la 7 (cel mai bun), față de 4 puncte înregistrate anul trecut, România ocupă, în indicele global al competitivității, locul 68 din 131 de țări, se arată într-un comunicat al Grupului de Economie Aplicată (GEA), partenerul pentru România al Forumului Economic Mondial.
Pentru prima oară de când România apare în acest raport (din 2001), cea mai mare problemă pentru mediul de afaceri din România este instabilitatea politicilor publice, indicată de 13,2 la sută din răspunsurile managerilor, în condițiile în care, în urmă cu un an, aceasta era situată abia pe locul 7 în rândul obstacolelor la adresa mediului de afaceri. În 2008, celelalte bariere importante sunt: nivelul fiscalității (12,8%), gradul de complexitate a reglementărilor fiscale (11,2%), birocrația administrației publice (10,8 %) și infrastructura inadecvată (9,7%).
La capitolul stabilitate macroeconomică, România ocupă locul 76, în creștere cu opt locuri. Totuși, o serie de indicatori s-au deteriorat, cum ar fi rata economisirii – locul 104, în scădere cu trei locuri, deficitul bugetar – locul 98, în scădere cu 16 locuri, rata inflației – locul 89, în scădere cu 26 de locuri.
Potrivit raportului dat publicității de GEA, România ocupă locul 105 la infrastructură – în scădere cu cinci poziții, situându-se pe ultimul loc în rândul țărilor din UE.

Drumuri mai proaste decât în Zimbabwe

La capitolul calitatea drumurilor, a reieșit că România este chiar pe locul 126 din 131 de țări. Cum este, totuși, greu de argumentat că România se plasează în urma unor țări ca Zimbabwe (locul 88) și Burkina Faso (locul 104), mai relevantă este comparația cu țările europene. Germania și Franța sunt pe primele două locuri, Ungaria pe 57, Bulgaria pe 95, iar Polonia pe 96.
România este pe locul 124 la transparența politicilor publice, pe 113 la favoritism în luarea deciziilor Guvernului, pe 111 la risipa banului public – ceea ce confirmă că modul în care sunt luate politicile publice reprezintă cel mai mare dezavantaj competitiv al României în prezent.
Indicele global al competitivității este un indicator compozit, format din 12 subindicatori.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.