Home Imobiliare Clădirile „verzi” – o nișă bănoasă pentru dezvoltatorii imobiliari

Clădirile „verzi” – o nișă bănoasă pentru dezvoltatorii imobiliari

DISTRIBUIŢI

Românii urmează tendințele mondiale și sunt din ce în ce mai interesați de casele ecologice. Și cum în sectorul imobiliar concurența este aprigă, o astfel de nișă nu poate rămâne neexploatată de dezvoltatori. O clădire ecologică este un imobil integrat într-un sistem unitar (cartier, oraș, metropolă, regiune, mediu natural etc) care încorporează soluții tehnice și de design pentru o utilizare judicioasă a resurselor, folosindu-se materiale și procese cu impact minim asupra mediului.
"În primul rând, o condiție pentru casele ecologice este ca materialele care se încorporează în construcția clădirii să fie prietenoase cu mediul, nepoluante, non-toxice și obținute prin tehnologii curate. De altfel, și în cazul clădirilor clasice, materialele de construcție trebuie să respecte, potrivit legii, anumite standarde de calitate, fie agrement tehnic, fie certificat de conformitate a calității", ne-a explicat ing. Marin Cristea, director general Asociația Română a Antreprenorilor de Construcții (ARACO).
Sunt și alte condiții pe care o clădire trebuie să le respecte pentru a fi considerată "verde" :construcția trebuie să fie poziționată în așa fel încât iluminatul să fie natural și cerul vizibil din toate camerele, izolația – fonică, termică – trebuie să fie eficientă, la fel și ventilația.
Aceste tipuri de clădiri au și dezavantajele lor: costuri de proiectare mai mari, materiale mai scumpe, necesitatea unei viziuni și a unei strategii de dezvoltare pe termen lung și a colaborării între autorități și dezvoltatori – pe termen lung însă, casele ecologice reprezintă o alternativă eficientă.
Costurile de utilizare și întreținere a clădirii sunt mult reduse pe termen lung față de construcțiile clasice. Incidența redusă a bolilor cauzate de un mediu nesănătos a ocupanțtilor clădirii, independența crescută la fluctuațiile economice, datorită autonomiei energetice și materiale sunt alte câteva avantaje ale clădirilor "verzi".
Deși acest segment din piața construcțiilor este încă la început în România, dezvoltatorii imobiliari sunt tot mai interesați de realizarea unor proiecte "verzi". "Dincolo de faptul că unii constructori folosesc denumirea de "clădire verde" ca tehnică de marketing, este bine că interesul pentru astfel de clădiri îi fac atât pe dezvoltatori cât și pe clienți să fie mai cu băgare de seama la materialele folosite. În România nu sunt firme specializate exclusiv pe clădiri ecologice, există însă preocupări în acest domeniu. Un bun exemplu ar fi interesul pentru locuințele din lemn. Sunt societăți în zona Harghita, Joseni, Toplița care construiesc case din lemn și merg foarte bine", spune Marin Cristea.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.