Home Politic Incredibil! Frunzăverde și-a deschis în 2007 un cont cu bani câștigați în...

Incredibil! Frunzăverde și-a deschis în 2007 un cont cu bani câștigați în 2008

DISTRIBUIŢI

Președintele Consiliului Județean Caraș Severin, Sorin Frunzăverde (PD-L), a depus anul trecut peste 60.000 de euro într-un cont bancar din Reșița, potrivit propriei declarații de avere. Suma depășește cu câteva mii de euro toate veniturile obținute în 2007 de fostul demnitar și de soția acestuia. Încercând să-și justifice economiile, Frunzăverde s-a dat de gol spunând că banii provin din diurna sa de europarlamentar, care a fost încasată abia anul acesta. Chestionată cu privire la economiile din diurne realizate de colegul său de partid, europarlamentarul PD-L Monica Iacob Ridzi a spus dezarmant: "Nu știu cine v-a spus aceste sume, dar este imposibil".
Veniturile din 2007 ale familiei Frunzăverde au fost de 185.073 RON.
Potrivit declarației de avere postate pe  site-ul CJ Caraș-Severin, din salariul de ministru al apărării (în perioada ianuarie-aprilie, n.r.), Frunzăverde a câștigat anul trecut 21.545 RON. Vicepreședintele PD-L a mai primit 63.000 de RON din funcția de "consultant management" la firma "SC AC Management SRL Timișoara". În fine, luna decembrie l-a prins pe Frunzăverde în postul de europarlamentar, activitate pentru care a primit 3.528 RON. Soția fostului ministru al apărării a câștigat și ea anul trecut 89.683 RON ca prorector la Universitatea "Eftimie Murgu" din Reșița și 7.317 RON ca director al firmei "SC Restar International SRL", tot din Reșița.
La activele financiare, viceliderul PD-L a declarat două conturi deschise în 2007: unul în euro, de 61.466, celălalt în RON, de 9.210.

Bani fantomă

Dacă scădem din toate veniturile lui Frunzăverde contul deschis în RON, fostul ministru rămâne cu 175.863 RON. Asta înseamnă, la valoarea minimă din 2007 a unui euro, de 3,1 RON (cotă atinsă în vara anului trecut, n.r.), că familia Frunzăverde mai avea "în casă" 56.730 euro. Cu toate acestea, ex-ministrul și-a deschis un cont de 61.466 euro, așa cum arată declarația sa de avere.
Și dacă ne gândim că anul trecut familia Frunzăverde a mai și mâncat, a avut de plătit și facturi la apă, gaze, căldură, telefon și mai avea de achitat lunar și rate la bancă pentru un împrumut luat în 2005, diferența dintre banii cu care au rămas în buzunare Sorin și Doina Frunzăverde și cei 60.000 euro depuși la bancă este și mai mare.

Explicație halucinantă

Rugat să explice proveniența celor 60.000 de euro din declarația sa de avere, Frunzăverde a recunoscut că cea mai mare parte a banilor respectivi a câștigat-o abia anul acesta.

 – Din veniturile dumneavostră și ale soției ați încasat anul trecut peste 185.000 RON și ați declarat că ați deschis la Raiffeisen Reșița două conturi, unul în euro, de peste 61.000 și …
– Pe lună, un europarlamentar, lăsând deoparte salariul care vine în lei, rămâne cu peste 10.000 de euro.
– Nu e trecut acest lucru la venituri.
-Păi, din prețul biletelor de avion, etcetera, etcetera, da? Se rămâne cu 12-13.000 euro pe lună.
-Și nu trebuia să scrieți asta în declarația de avere?
-Nu, că diurna nu e venit.
– În 2007 ați fost doar o lună în Parlamentul European. Într-o lună ați strâns toți 61.000 euro?
– Păi nu, sunt strânși până în iunie, inclusiv (…) sunt 7 luni, am mai și consumat din ei, asta e povestea (…) Deci nu sunt venituri, nu intră conform legii românești la venituri chestiile astea.

Iacob-Ridzi: "Este imposibil"

Întrebată cum apreciază faptul că un europarlamentar ar economisi din diurnă 12.000-13.000 euro pe lună, așa cum susține Frunzăverde, europarlamentarul PD-L Monica Iacob-Ridzi a spus că "nu are cum, este exagerat, nu știu cine v-a spus aceste sume, dar este imposibil (…) nu știu ce calcule ați făcut sau cum ați ajuns la aceste sume, care sunt exagerate, sincer (…) Nu ai cum să obții, să economisești acești bani pe lună. Exclus. Să fim realiști totuși".

Corlățean: Diurna e de 284 euro/zi

Europarlamentarul PSD Titus Corlățean ne-a îndemnat : "Faceți un calcul. Diurna e la 284 de euro pe zi, contează foarte mult câte zile participi pe săptămână, poți sta maxim patru-cinci zile". Asta înseamnă, la cinci zile de activitate, că Frunzăverde putea strânge maxim 1.420 euro pe săptămână, deci 5.680 euro pe lună. Corlățean a adăugat că "din diurnă trebuie să acoperi masa și cazarea. La Strasbourg, unele apartamente pot fi și mai ieftine, la 50 euro (pe noapte, n.r.). La cazarea în Bruxelles, marea majoritate și-au luat cu chirie. Variază între 500-550 euro până la 1200 euro".
Deci nici dacă dormea afară și stătea nemâncat, Frunzăverde nu avea cum să economisească, așa cum a declarat, 12.000-13.000 euro pe lună din diurna de europarlamentar.
 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.